Durszlak.pl

.

Blog > Komentarze do wpisu

Zielona tortilla

Gdzie nie spojrzeć na blogi kulinarne, to wszędzie królują potrawy wielkanocne. Żurki, jajka faszerowane, babki. Mnie raczej tego typu przepisy nie interesują, więc na przekór panującej w tej chwili modzie, postanowiłam zrobić coś zupełnie innego. Przygotowanie tortilli (kiedy się ma już gotowe placki) to zazwyczaj kilka minut spędzonych w kuchni. Idealnie szybka potrawa dla osób zapracowanych.


Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 4 łyżki chłodnika z awokado PRZEPIS 
  • kilka liści sałaty masłowej
  • pęczek szczypiorku
  • 1/3 świeżego ogórka
  • 1 awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 opakowania sera feta
  • 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka łagodna

Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy, owijamy folią aluminiową i wkładamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180oC (można go przysmażyć na patelni, ale po co dodawać do dania dodatkowy tłuszcz?).

W tym czasie wydrążamy awokado, kroimy na plasterki i polewamy obficie sokiem z cytryny. Ogórka kroimy na cienkie plastry a fetę na podłużne kawałki.

Na każdej tortilli rozsmarowujemy po łyżce chłodnika z awokado (wcześniej pisałam, że świetnie nadaje się jako dip). Równie dobrze możemy użyć sosu czosnkowego.

Na każdym placku kładziemy 2-3 liście sałaty, szczypiorek, kawałki kurczaka, fetę, awokado oraz ogórka. Zawijamy tortille tworząc krokiety.

Gotowe tortille możemy zjeść na zimno, przypiec je na patelni grillowej, albo zawinąć w folię aluminiową i przez kilka minut trzymać w piekarniku.

Smacznego :)

niedziela, 24 marca 2013, pokrywka1988

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2013/04/05 15:11:29
Sycące i smaczne danie, produkty kupilam ostatnio w suppersam. Tortilla zaspokoi głód niejednego smakosza kuchni świata. Polecam kazdemu co, nie ma czasu ma robienie duzego obiadu a chce chodzic najedzony caly dzien.