Durszlak.pl

.

Blog > Komentarze do wpisu

Slow Fast Food

Od jakiegoś czasu mam ochotę na kebaba. Ponieważ jestem na ciągłej diecie (hehe), to nie mogę sobie pozwolić na tego typu wybryki. Jednak aby zaspokoić swoją potrzebę postanowiłam zrobić wariację na temat tego popularnego fast fooda. Upiekłam bułki pita używając mąki pszennej pełnoziarnistej oraz żytniej, dodałam kurczaka oraz mnóstwo warzyw. Wyszło smacznie, a ja się czuję spełniona :)

Składniki (na 4 sztuki):

Bułki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • ok.20g świeżych drożdży
  • ciepła woda
  • sól
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Nadzienie:

  • 2 udka od kurczaka lub 4 pałki
  • przyprawa do kebaba lub sól, pieprz, czerwona ostra papryka, zioła prowansalskie i czosnek
  • kilka plasterków pomidora, ogórka i czerwonej papryki
  • 1/4 sałaty lodowej
  • 1/4 fety
  • sos czosnkowy
  • kilka listków świeżej bazylii

 

Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Na stolnicę wysypujemy obie mąki, szczyptę soli oraz zioła prowansalskie. Niedbale mieszamy. Robimy zagłębienie i wlewamy drożdże z wodą. Zagniatamy ciasto dodając stopniowo wodę, aby stało się ono sprężyste i gładkie. Formujemy wałek. Całe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.

Po tym czasie bierzemy ciasto, kroimy je na 4 części po czym formujemy kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na 0,5cm placek. Przykrywamy ściereczkę i odkładamy na 20min.

Piekarnik nagrzewamy wraz z blaszką do 250oC. Wykładamy na ciepłą blaszkę placki i pieczemy max. 7 minut. Najlepiej jest cały czas być przy piekarniku i obserwować co się dzieje z bułkami. Wyrastają naprawdę szybko. Są puste w środku dzięki czemu bez problemu będziemy mogli je nafaszerować. 

W czasie, kiedy bułki "leżakują" przez godzinę należy przygotować kurczaka. Smarujemy go przyprawami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po 30 minutach powinien być miękki. Po wyjęciu z piekarnika obieramy mięso i kroimy je na kawałki (sugeruję wyrzucić skórę).

Warzywa oraz fetę kroimy na niezbyt duże kawałki.

Każdą bułkę nacinamy u góry tworząc otwartą kieszonkę. Wlewamy trochę sosu czosnkowego, wrzucamy sałatę lodową, mięso, warzywa, bazylię i fetę. Górę również polewamy sosem.

Smacznego :)

niedziela, 07 kwietnia 2013, pokrywka1988

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/28 11:02:29
dla mnie idealnie... mmm pycha! :)